Drie redenen om te beleggen in plaats van gewoon te sparen

Geplaatst op 12-04-2023

Categorie: Financieel

Heb jij geld op een spaarrekening staan en wil je er meer mee doen dan alleen rente ontvangen? Dan is het misschien tijd om te overwegen om te gaan beleggen. Beleggen kan namelijk een slimme keuze zijn als je op de lange termijn financiële groei wilt zien. In dit artikel geven we drie redenen waarom beleggen misschien wel beter is dan gewoon sparen.

Hoger rendement

De eerste reden om te beleggen is dat het potentiële rendement hoger is dan bij sparen. Bij sparen ontvang je momenteel vaak maar een lage rente. Dit komt omdat de rente momenteel historisch laag is. Daarbij wordt je spaargeld ook nog eens minder waard door de inflatie. Hierdoor kan je spaargeld in feite minder waard worden in plaats van meer.

Beleggen kan hier een oplossing voor zijn. Door te beleggen kan je namelijk een hoger rendement behalen. Natuurlijk brengt beleggen ook risico's met zich mee, maar als je het slim aanpakt kan het op de lange termijn voor meer financiële groei zorgen. Door te beleggen kan je bijvoorbeeld aandelen kopen die op de lange termijn in waarde zullen stijgen.

inflatie

Spreiding van risico's

Een tweede reden om te beleggen in plaats van alleen te sparen is dat je door te beleggen je risico's kan spreiden. Door bijvoorbeeld in verschillende sectoren te beleggen of in verschillende landen kan je voorkomen dat je beleggingen allemaal tegelijkertijd minder waard worden. Hierdoor beperk je dus het risico dat je loopt.

Bij sparen loop je juist het risico dat je spaargeld minder waard wordt door inflatie. Dit risico kan je niet spreiden, waardoor je meer afhankelijk bent van de rente die je ontvangt.

Je leert meer over de financiële wereld

Een derde reden om te beleggen is dat je door te beleggen meer leert over de financiële wereld. Door te beleggen leer je bijvoorbeeld over bedrijven en sectoren en hoe deze in elkaar steken. Je krijgt daarnaast ook inzicht in hoe de economie werkt en hoe deze van invloed kan zijn op jouw beleggingen.

Door meer kennis te hebben van de financiële wereld kan je beter geïnformeerde beslissingen maken over je geld. Hierdoor kan je beter bepalen waar je in wilt beleggen en op welk moment je bijvoorbeeld moet verkopen.